2012. március 25., vasárnap


Telítetlen és telített oldat:
Azokaz az oldatokat,amelyekben-adott hőmérsékleten és nyomáson-már nem tudunk több oldódó anyagot feloldani,telített oldatoknak nevezzük.A telített oldat összetétele az oldhatóság.Az oldhatóságot leggyakrabban tömegszázalékban vagy 100 g oldószerben oldható anyag tömegével szoktuk megadni.Biztosan telített az oldat,ha a cseppfolyós halmazállapotú oldat tartósan érintkezik a fel nem oldott anyaggal.Ilyenkor időegység alatt ugyanannyi anyag oldódik mint amennyi kiválik.Más szavakkal az oldódás sebesége megegyezik a kiválás sebességével.Ezt az állapotot nevezzük oldódási egyensúlynak.A telített oldat tehát oldódási egyensúlyban van a fel nem oldott anyaggal.
Azt az oldatot,amelyik-adott hőmérsékleten és nyomáson-kevesebb oldott anyagot tartalmaz,mint a telített oldat,telítetlen oldatnak nevezzük.A telítetlen oldat még képes további oldódó anyagot (fel)oldani.
Oldatok összetétele:
Az oldatok összetételét általában az oldott anyag mennyiségének az oldat mennyiségéhez való viszonyításával adjuk meg. Ezt a mennyiségi viszonyt gyakran fejezzük ki százalékban. Így beszélünk tömegszázalékos, térfogatszázalékos és anyagmenyiség-százalékos összetételről.A százalékos összetétel azt fejezi ki, hogy az oldat mennyiségének (tömegének,térfogatának,anyagmennyiségének) hány százaléka az oldott anyag mennyisége.(tömege,térfogata,anyagmennyisége)    

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése