2012. március 25., vasárnap


Az oldat: A többkomponensü anyagi halmazokat keverékeknek is nevezzük.Az egyfázisú keverékek közé tartoznak az oldatok.Az oldatok több komponensü-oldott anyagból és oldószerböl álló-cseppfolyós halmazállapotú anyagok.
Az oldódás: Oldódásnak nevezzük az oldódó anyag és az oldószer kémiai részecskéinek elkeveredését. Az oldódás az oldódó anyag és az oldószer közötti kölcsönhatás eredménye. Az oldás során az oldódó anyag részecskéi között ható kötések felbomlanak,és új kötések alakulnak ki az oldandó anyag részecskéi és az oldószer részecskéi között.
Endoterm és exoterm folyamat: Mivel az oldódás kémiai kötések felbomlásával és kialakulásával jár, ezért szükségképpen energiaváltozás is kíséri. Amennyiben a régi kötések felbontásához nagyobb energia szükséges,mint a kialakuló új kötések energiájának összege,az oldódás során a rendszer energiát vesz fel a környezetétől. Ilyenkor az oldódás endoterm folyamat,és ezt úgy észlelhetjük hogy az oldat és környezete lehül.Fordított esetben,tehát ha a régi kötések felbontása kevesebb energiát igényel,mint a hidratáció során felszabaduló energia,a rendszer energiát ad át a környezetének.Ilyenkor az oldódás exoterm folyamat,és ezt pedig úgy észlelhetjük,hogy az oldat és környezete felmelegszik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése