2012. március 25., vasárnap


Oldatok higítása és töményítése:
Higítás során az oldat koncentrációja csökken, töményítés során az oldat koncentrációja nő. Egy oldat higítását vagy töményítését többféle módon végezhetjük el.
Az oldatok töménységét megváltoztathatjuk az oldószer mennyiségének változtatásával. Ha egy oldathoz további oldószert adunk, a kapott oldat az eredetinél hígabb lesz, ha oldószert „vonunk el” (pl: elpárologtatjuk), akkor az eredetinél töményebb oldatot kapunk. Az oldószer mennyiségének változtatása nem befolyásolja az oldott anyag mennyiségét. Az eredeti oldatban ugyanannyi oldott anyag volt, mint a higítás vagy a töményítés során nyert oldatban van. Az oldott anyag mennyiségének megváltoztatása is befolyásolja az oldatok töménységét. Ha egy oldatban további anyagot oldunk, a kapott oldat az eredetinál töményebb lesz. Ha egy oldatból oldott anyagot „vonunk el” (pl:lehűtéssel kristályosítjuk), akkor az eredetinál hígabb oldatot kapunk. Az oldott anyag mennyiségének változtatása általában nem befolyásolja az oldószer mennyiségét. Az eredeti oldatban ugyanannyi oldószer volt, mint a higítás vagy a töményítés során nyert oldatban van.
egyre töményebb réz-szulfát oldatok
Egy oldat töménységét megváltoztathatjuk úgy is, hogy egy másik – vele megegyező oldószerből és oldott anyagból álló- oldattal keverjük össze. Amennyiben a hozzákevert oldat töményebb, akkor az eredeti oldatot töményítjük, amennyiben a hozzáadott oldat hígabb, az eredeti oldatot higítjuk. Amikor egy oldatot egy másik oldat hozzáadásával higítunk, vagy töményítünk, akkor mind az oldott anyag, mind az oldószer tömege megváltozik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése