2012. március 25., vasárnap


A koncentráció:                                                                                                                           
Mivel az oldatok folyadékok, és a folyadékoknak könnyebb a térfogatát megmérni, mint a tömegét, ezért fontos tudnunk, hogy egységnyi térfogatú oldatban mennyi oldott anyag található.Ha az egységnyi térfogatú oldatban lévő oldott anyag tömegét adjuk meg, akkor tömegkoncentrációról, ha az anyagmennyiségét, akkor anyagmennyiség-koncentrációról beszélünk.

A tömegkoncentráció az oldott anyag tömegének és az oldat térfogaténak arányát fejezi ki: cm=moa/Vold.  Mértékegysége leggyakrabban  g/dm3 vagy g/cm3  . Ilyen koncentrációegységgel találkozhatunk például az ásványvizek összetételének megadásakor is: a „dús” ásványvíz szén-dioxid tartalma általában 4-5 g/dm3  .(Vigyázat! Mértékegysége ugyanaz mint a sűrűségé, de a két menyiség különbözik egymástól.A sűrűség esetén ugyanis ugyanazon anyag tömegének és térfogatának arányáról van szó.)
Az anyagmennyiség-koncentráció („mólkoncentráció”, „molaritás”, „koncentráció”) az oldott anyag anyagmennyiségének és az oldat térfogatának arányát fejezi ki: cn=noa/Vold . Mértékegysége leggyakrabban: mol/dm3  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése